Неопходна решења за енергетски суверенитет

09.10.2024.
Са конференције „Energy Week Western Balkans“



У времену када је енергетска сигурност императив, све државе и  енергетске компаније траже најбоља решења која ће обезбедити енергетски суверенитет, уз максимално коришћење постојећих ресурса, диверсификацију извора и неодложну транзицију, рекао је Душан Живковић, генерални директор „Електропривреде Србије" на конференцији „Energy Week Western Balkans 2024“ у Будви.  

- С обзиром да Србија у значајној мери зависи од угља, осим развоја обновљивих извора енергије мислимо и на базну енергију и важно је сагледати потенцијал нуклеарне енергије. Други изазов је балансирање енергије из ОИЕ и ЕПС је усмерен на развој пројеката пумпних  електрана, односно реверзибилне хидроелектране „Ђердап 3“ – рекао је Живковић. 

Он је нагласио да ће до 2026. године „Електропривреда Србије“ имати ревитализовано 80 одсто хидро капацитета, чиме ће обезбедити 30 година њиховог поузданог рада.  

- Са партнерима UGT Renewables и Хјундаи развијаћемо пројекат за један гигават солара, што ће нам донети значајан удео ОИЕ. За то време, настављамо рад на пројектима реверзибилних хидроелектрана, а потребно је и да заменимо 4.000 мегавата у термо сектору еколошки прихватљивим изворима. Веома добра вест је што измене закона о енергетици подразумевају укидање мораторијума на нуклеарну енергију, јер ниједна држава не би смела да ограничава своје опције. Србија је у време бивше Југославије имала нуклеарни програм и окружена је државама које имају нуклеарну енергију – рекао је Живковић. 

Скуп „Energy Week Western Balkans 2024“ окупља представнике земаља Западног Балкана и Хрватске. Они ће разговарати о критичним темама за сектор зелене енергије, као што су стратегије за регионалну интеграцију, прелазак са угља на ОИЕ, отпорност мреже, тржишни изазови, обликовање политике и опције финансирања.  

Врх