ХЕ „Ђердап 2“ обележила 37 година производње енергије

12.04.2022.

ХЕ „Ђердап 2“ обележила 37 година производње енергије

 

Произведена 51 милијарда kWh

 

Бетонска структура на 863. километру  Дунава 12. априла обележила је 37 година успешног рада током којих је 10 агрегата произвело 51,06 милијарди kWh зелене енергије.

- То је свакако заслуга стручњака, техничког особља и одличног мајсторског кадра. Свесни смо колико у овој ситуацији енергетском систему Србије значи сваки киловат и настојимо да професионалним приступом остваримо максимум како би што квалитетније испланирали производњу енергије. Строжи критеријуми производње енергије из фосилних горива подигли су важност хидроенергије на виши ниво - каже Горан Јовановић, директор ХЕ „Ђердап 2“.  

Сваки рођендан је прилика да се подсетимо дана када је група стручњака предвођена Владимиром Милосављевићем, електроинжењером за електро опрему остала  убоко у ноћи да после 26 месеци монтаже пусти у рад А 3. Поред проблема на пуштању првенца, сви су решени упорношћу и залагањем и у један час и један минут 12. априла 1985. године. на електроенергетску мрежу Србије синхронизована је „тројка“. Пред крај новембра1987 године на електроенергетски систем синхронизован је и последњи агрегат (А1) на основној електрани и ЕПС је био богатији за 216 мегавата. У другој фази изградње додатне електране са два агрегата ХЕ „Ђердап 2“ добија нових 54 мегавата снаге. Са 270 MW инсталисане снаге и просечном годишњом производњом од 1,5 милијарди kWh енергије ХЕ „Ђердап 2“ је импозантна грађевина која спаја две обале Дунава, односно суседне државе. Колико је овде утрошено материјала илуструје податак да се могао направити град за 33.000 становника.

- Стална улагања у опрему претходних година јасан су показатељ да електрана након 37 година рада даје одличне резултате, али и да поједина опрема полако показује знакове замора материјала. Ревитализација је неминовност и наши стручњаци заједно са колегама из Огранка „ХЕ Ђердап“ и стручним службама ЕПС раде на припреми техничке документације за ревитализацију. Ово је велика прилика да искусни, прекаљени кадрови уз додатну енергију млађих стручњака још једном искажу своје знање да овај објекат остане на високом нивоу успешности производње зелене енергије – објаснио је Јовановић.

Vrh