ЕПС гради први ветропарк

29.11.2017.
KfW банка и ЕПС потписали уговор о кредиту

Саопштење за јавност

(Београд, 29. новембар 2017. године)

Јавно предузеће „Електропривреда Србије" и Немачка развојна банка KfW потписали су уговор о кредиту од 80 милиона евра за финансирање пројекта изградње ветропарка у Костолцу.

– Крећемо у реализацију изградње ветропарка у Костолцу и тиме ЕПС, цео српски енергетски систем и Србија сигурним корацима иду ка испуњавању обавеза о повећању удела обновљивих извора енергије у укупној потрошњи. Први ветропарк који ће ЕПС градити  је значајна инвестиција укупне вредности око 97 милиона евра – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС приликом потписивања уговора о кредиту са KfW банком.

Грчић је најавио да је почетак изградње планиран 2019. године и да се производња првих киловат-сати очекује 2020. године.

– Укупна снага ветропарка биће 66 мегавата што је довољно за снабдевање око 30.000 домаћинстава – рекао је Грчић.

План је да се у оквиру ветропарка подигне 20 стубова са ветрогенераторима. Градиће се на простору затворених површинских копова и одлагалишта ЕПС-овог огранка „ТЕ-КО Костолац“. Очекивана годишња производња у ЕПС-овом ветропарку је око 150 милиона киловат-сати.

– ЕПС се укључује у пројекте коришћења енергије ветра за производњу електричне енергије и заједно са пројектима у хидро сектору допринеће да Србија до 2020. године достигне европску обавезу да 27 одсто укупне потрошње енергије добија из обновљивих извора. Ветропарк у Костолцу није у оквиру квоте од 500 мегавата капацитета из енергије ветра са повлашћеном ценом, већ је ово нови квалитет који доприносу испуњењу обавеза Србије – рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије.

Антић је истакао да су у току пројекти у енергетици укупне вредности три милијарде евра, од чега су пројекти које реализује ЕПС у вредности око две милијарде евра.

– Ветропарк у Костолцу финансира се у оквиру српско-немачке сарадње. Веома добри партнерски односи са ЕПС-ом, Министарством рударства и енергетике и Министарством финансија омогућили су да се покрене овај пројекат. Нови ЕПС-ов ветропарк утире пут ка већем коришћењу обновљивих извора енергије у Србији. Реализација пројекта омогућиће да се емисије угљен-диоксида смање за 120.000 тона – рекао је Арне Гос, директор Канцеларије Немачке развојне банке у Београду.  

Рок отплате кредита је до 15 година, укључујући и грејс период од четири године, а фиксна каматна стопа износи 0,85 одсто годишње. 

Стубови са ветрогенераторима требало би да буду постављени на четири локације – Кленовник, Ћириковац, Петка и Дрмно. Висина стубова биће 117 метара, а полупречник елисе 63 метра, тако да ће укупна висина ветрогенератора бити 180 метара.

ЕПС ће обезбедити око 15 милиона евра сопствених средстава за реализацију пројекта.

Потписан је и посебан споразум са KfW банком о наменској донацији за ЕПС у износу од милион евра. У складу са правилима KfW банке, новац из донације намењен је за ангажовање експерата за планирање и управљање капацитетима, додатни мониторинг птица и слепих мишева, и допуну процене утицаја на животну средину.

Сектор за односе с јавношћу ЈП ЕПС

Врх