Уједначен квалитет угља из „Колубаре“ од 2019.

12.9.2018.
Обилазак радова на новој депонији копова РБ „Колубара“

 

Пројекат уједначавања квалитета угља у ЕПС-овом огранку РБ „Колубара", који ће омогућити значајне уштеде, улази у завршну фазу и требало би да буде завршен у другом кварталу 2019. године, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС приликом обиласка радова на новој депонији тамнавских копова.

− Верујем да ћемо следеће године имати завршен пројекат и из РБ „Колубара“ почети да испоручујемо угаљ уједначеног квалитета, што ће омогућити уштеде од 10 одсто угља у термоелектранама и поузданији рад термо блокова. Каснимо три деценије за западноевропским земљама, али сада смо на прагу реализације пројекта који доноси бројне користи ЕПС-у – истакао је Грчић.

Хомогенизација је део првог „зеленог пројекта“ у ЈП ЕПС, укупне вредности око 180 милиона евра. Инвестиција у сам пројекат хомогенизације и управљања квалитетом угља износи 54 милиона евра, заједно са изградњом нове депоније која је неопходна за функционисање система. Компанија ФАМ испоручила је опрему за нове депонијске машине, а очекује се да ће „Енергопројект“ превазићи унутрашње проблема и наставити са реализацијом свог дела.

− Реализовано је 85 одсто пројекта који је један од најважнијих за РБ „Колубара“, али и за производњу електричне енергије у ТЕНТ-у. „Колубара“ ће коначно у 2019. бити на највишем нивоу, раме уз раме са најефикаснијим западноевропским коповима – рекао је Грчић.

У обиласку радова на депонији и модернизацији контролне собе у Дробилани били су и Слободан Митровић, извршни директор за производњу угља у ЈП ЕПС и Милан Мишковић, директор РБ „Колубара“ за производњу угља, Милан Ђорђевић и Миодраг Ранковић, председници синдиката ЕПС-а и „Колубаре“.

 

Врх