Почела производња угља на Пољу „Г“

27.12.2017.
Почела производња угља на Пољу „Г“

 

У ЕПС-у 1,6 милиона тона угља више него 2016.

 

Нови ЕПС-ов коп за енергетску безбедност Србије. Планирано је да се на овом копу годишње производи између пет и шест милиона тона угља

 

 

У Рударском басену „Колубара“, срцу „Електропривреде Србије“, на новом отвореном копу ПоЉе „Г“ почела је производња угЉа и то је једно од најважнијих колубарских поЉа, поЉе будућности - рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, 27. децембра на обележавању почетка производње угља на Пољу „Г“. - Ово је дуго очекивани дан за „Колубару“ и ЕПС.

Грчић је нагласио да ће се, отварањем Поља „Г“, уз будући коп „Радљево“, обезбедити производња угља и електричне енергије за неколико наредних деценија. Он је рекао да је ово поље природни наставак копа „Велики Црљени“ и да се на овом копу производи веома квалитетан угаљ.

- ЕПС ће 2017. годину завршити са производњом угља већом за 1,6 милиона тона него 2016. и због тога желим да честитам рударима „Колубаре“ и „Костолца“, као и свим запосленима у ЕПС-у – рекао је Грчић. - После много година, за измештање дела Ибарске магистрале обезбеђени су сва документација и дозволе и ЕПС има новац. Почетком 2018. очекује нас измештање осам километара Ибарске магистрале, што ће обезбедити несметани развој копа.

Почетку производње угља на Пољу „Г“ присуствовао је и Александар Антић, министар рударства и енергетике, који је објаснио да је у отварање копа и измештање реке, инфраструктуре и Ибарске магистрале уложено око 60 милиона евра и да је по квалитету угља ово један од најбољих копова у колубарском басену.

- И у 2018. настављамо са инвестицијама у рударство, а ЕПС ће издвојити око 100 милиона евра за набавку опреме за отварање новог копа „Радљево“, а 2019. се очекују рударски радови на овом копу - рекао је Антић. - То су докази да се у „Колубари“ и ЕПС-у ради темељно, квалитетно и плански.

Испитивања су показала да је у зони новог копа око 34,6 милиона тона угља одличног квалитета. Планирано је да се на овом копу годишње производи између пет и шест милиона тона угља. 

 

 

Откривка

 

Да би се дошло до угља, од септембра је откопано око два милиона кубика откривке. Током радног века копа биће откопано и одложено укупно око 43 милиона кубних метара откривке, а у зони овог копа налази се и око 4,5 милиона кубика међуслојне јаловине.

 

Врх