ЕПС гради инфраструктуру за развој Београда

31.1.2018.
ЕПС гради инфраструктуру за развој Београда

 

 

(Београд, 31. јануар 2018. године) У нову трафостаницу „Београд 23“ на Аутокоманди уграђена су два трансформатора снаге 40 мегавата чиме је по плану настављена градња тог инфраструктурног енергетског објекта који ће омогућити развој привреде и унапредити снабдевање електричном енергијом у главном граду Србије.

- „Електропривреда Србије“ гради трафостаницу која је један од најважнијих пунктова у дистрибуцији електричне енергије за стабилност снабдевања свих делова Београда. Вредност инвестиције у трафостаницу на Аутокоманди је 900 милиона динара и до сада је у радове и опрему уложено око 650 милиона динара. Ово је објекат веома важан за прикључење нових привредних корисника на Вождовцу и Савском венцу, поузданије снабдевање Клиничног центра Србије и омогућиће да се електричном енергијом напаја „Београд на води“, један од будућих најлепших делова града – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС приликом обиласка радова на ТС „Београд 23“ са Синишом Малим, градоначелником Београда.

ТС „Београд 23“ биће део енергетског прстена за стабилније и флексибилније снабдевање електричном енергијом. После изградње ЕМС-ове трафостанице напона 400 kV, којом је Београд први пут добио двосмерно напајање у високонапонској мрежи, ЕПС наставља да двоструко напајање у мрежи спушта на нижи напонски ниво до сваког бројила.

- У оквиру зграде трафостанице биће опремљено 800 квадратних метара пословног простора у које ће бити смештен резервни Национални дистрибутивни диспечерски центар за поуздану контролу напајања до сваког корисника. Ово је највећа трафостаница која се гради у Србији и завршетак радова је предвиђен за крај августа. Очекује се да ће почетком септембра бити пуштена у рад – нагласио је Грчић.

ЕПС стално ради на модернизацији и повећању капацитета електромреже у Србији, а градоначелник Београда истакао је да се кроз инвестиције у инфраструктуру стварају услови за унапређење квалитета живота грађана.

- Сведоци смо да се Београд убрзано развија. Гради се и ради на сваком ћошку, отварају се нова радна места, нове фабрике и не можете да имате град који се развија без стабилног снабдевања електричном енергијом. Зато је ТС „Београда 23“ веома важна и то је начин како да унапред будете спремни за велике пројекте у граду. Када буде завршена обезбедиће стабилно и сигурно снабдевање дела Београда у којем се налазе два највећа стадиона у земљи – рекао је Мали.

Уградњи трансформатора у трафостаницу на Аутокоманди присуствовали су и Бојан Атлагић, в. д. директора „ЕПС Дистрибуције“, Зоран Рајовић, извршни директор за дистрибуцију електричне енергије ЈП ЕПС, пословни партнери и представници извођача радова из компанија „Сименс“ Србија, „М-ентеријер“ и „Електроизградња“.

Врх