Спремни за зиму

2.10.2017.
Обезбеђена стабилна производња струје током зиме

ЕПС спремно чека зиму

 

Електране и копови Електропривреде Србије (ЕПС) спремни су да током предстојеће грејне и зимске сезоне осигурају довољно електричне енергије и стабилно снабдевање за сва домаћинства и привреду у Србији.

- Ремонти у термоелектранама су завршени, на коповима се производе планиране количине угља, а радови у хидроелектранама су при крају. Обезбеђени су сви предуслови да ЕПС стабилно и поуздано снабдева електричном енергијом све купце - нагласили су у ЕПС-у.

Ремонти су завршени и у оквиру Железничког транспорта ТЕНТ-а, који је спреман да са колубарских копова довози и више од 100.000 тона угља дневно. На ЕПС-овим коповима РБ „Колубара“ и „Дрмно“ од почетка 2017. године до 17. септембра произведено је 26,4 милиона тона угља, што је за око 400.000 тона угља више него у истом периоду 2016. године. 

ЕПС спремно улази и у последњи квартал. Термо и хидроелектране ЕПС-а у последња три месеца треба да произведу 2,5 одсто више од плана, а највећи раст од скоро четири одсто планиран је у термоелектранама. И на депонијама угља биће више од 1,5 милиона тона угља и нема бојазни од било каквих несташица.

Радници ЕПС-а су у најгорим временским условима, и зимским и летњим, омогућили да у Србији снабдевање привреде и грађана електричном енергијом буде стабилно и поуздано. Захваљујући ангажовању запослених у летњем периоду надокнађен је и премашен план производње у рударском сектору. Рударски и термо сектор преузели су највећи део посла и одговорности у летњем периоду у време тропских врућина када је, не само Србију, већ и цео регион захватила суша и када су дотоци на Дрини и Дунаву били и 40 одсто мањи него што је уобичајено за тај период године. Стање акумулација ЕПС-а, упркос изузетно сушном лету је на задовољавајућем нивоу. Очекује се да се до краја године потпуно испуне производни планови и у производњи и снабдевању електричном енергијом око 3,5 милиона ЕПС-ових купаца.

Врх