ЕПС наставља улагања у еколошке пројекте

8.9.2017.
Уговорена градња система за одсумпоравање у ТЕНТ А

Највећа термоелектрана у Србији добиће постројење за одсумпоравање димних гасова пошто су Електропривреда Србије и конзорцијум који предводи компанија Mitsubishi Hitachi Power Systems потписали су уговор за изградњу тог система у Термоелектрани „Никола Тесла А“. За пројекат којим ће ЕПС унапредити заштиту животне средине у Србији уговор су 8. септембра у Влади Србије потписали Милорад Грчић, в. д. директора ЕПС-а и Јасуо Фуџитани,  извршни потпредседник компаније Mitsubishi Hitachi Power Systems, у присуству Казујукија Накане, државног министра спољних послова Јапана и Александра Антића, министра рударства и енергетике  Србије.

- Озбиљан, тимски рад дао је резултате и почињемо реализацију пројекта који гарантује трајност и опстанак и термоелектране и целог енергетског система Србије. Овај пројекат обезбедиће да у наредних 20 година ТЕНТ А по модерним европским стандардима производи електричну енергију. Систем одсумпоравања у обреновачкој електрани биће други такав пројекат који се реализује у ЕПС-у, пошто је први недавно завршен у ТЕ „Костолац Б“- рекао је Грчић и захвалио јапанским партнерима што ће фирме из Србије у високом проценту учествовати у реализацији пројекта.

Изградња система за одсумпоравање на четири блока ТЕНТ А смањиће девет пута емисије сумпор-диоксида у највећој српској термоелектрани. Уговорна вредност опреме и радова за изградњу постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А износи око 167 милиона евра, а више од 50 одсто послова урадиће домаће фирме. Рок за завршетак изградње постројења је 42 месеца.

- Ово је значајан дан за будућност ЕПС-а и укупну сигурност и стабилност нашег енергетског система, који је у великој мери ослоњен на рад термоелектрана и коришћење угља као енергента. То намеће потребу да Србија стално модернизује своје системе и да их прилагођава највишим стандардима из области заштите животне средине и истовремено испуњава обавезе према Енергетској заједници југоисточне Европе, али и обавезе из Националног плана за смањење емисија (НЕРП) – рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике.

Антић је нагласио да је већ урађен велики део посла у термоелектранама. Питање прашкастог загађења регулисано је електрофилтерима постављеним на кључне термоблок​ове, који ће наставити да раде и после 2023, а ради се и на одсумпоравању и денитрификацији димних гасова, којима се смањују емисије сумпорних и азотних оксида.

- ЕПС је већ уложио око 200 милиона евра у пројекте којима се решавају питања емисија и значајно поправља еколошка ситуацију, али предстоји још великих послова. У заштиту животне средине у термоелектранама до ЕПС ће у периоду од 2017. до 2025. инвестирати око 900 милиона евра – рекао је Антић.

ТЕНТ у Обреновцу најзначајнији je сегмент српског електроенергетског система јер производи половину електричне енергије у оквиру система ЕПС-а.

Систем за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А градиће се за блокове А3, А4, А5 и А6 уз примену технологија влажног поступка са коришћењем кречњака. Као производ добијаће се гипс који се може користити у грађевинарству, а помешан са пепелом и за изградњу путева. У конзорцијуму који ће реализовати пројекат су и јапанска корпорација ITOCHU, Mitsubishi Hitachi Power System Europe са седиштем у Немачкој и домаћа фирма МПП Јединство из Севојна.

Врх