ЕПС гради нову термоелектрану

20.11.2017.
Положен камен темељац за „Костолац Б3“

Полагањем камена темељца поред ТЕКостолац Б" почели су радови на изградњи новог блокаКостолац Б3" снаге 350 МW, првог великог термо капацитета којиЕлектропривреда Србије" гради после готово три деценије. ЕПС ће тако добити модеран, ефикасан блок који ће испуњавати све домаће и европске еколошке критеријуме и дугорочно ће повећати сигурност српског енергетског система.

- Србија ће добити нови блок који је важан за енергетски систем, и за целу индустрију, грађевинске и машинске фирме. Изградња блока Б3 само је један од пројеката које реализујемо заједно са партнерима из Кине, укупне вредности шест милијарди долара. Очекујем да ћемо следеће недеље на Самиту земаља југоисточне Европе и Кине потписати и уговор за изградњу топловода од ТЕНТ А у Обреновцу до Београдарекла је Ана Брнабић, председник Владе Србије, на свечаности поводом почетка градње блока у Костолцу.

Брнабић је додала да ће ЕПС обезбедити 15 одсто средстава за финансирање пројекта, док ће се преостали део финансирати из кредита кинеске Ексим банке. У градњу новог блока ЕПС ће инвестирати 613 милиона долара, а заједно са пројектом повећања капацитета копаДрмно", инвестиција ће достићи 715,6 милиона долара.

- Ово је велики дан за ЕПС и за привреду Србије јер је последњи термоенергетски блок направљен пре 26 година. У наредне четири године очекује се да ће бити завршена градња блокаКостолац Б3" који ће за око пет одсто повећати укупне производне капацитете ЕПС-а. Градимо и систем на копуДрмно" који ће угљемхранити" нови блок и повећати капацитете за производњу угља са девет на 12 милиона тона годишњерекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.

Грчић је истакао да ће на пословима градње блока бити ангажован велики број домаћих фирми, што ће допринети развоју Костолца и Србије. За изградњу новог блока обезбеђене су све потребне дозволе, а саставни део је и Студија заштите животне средине са којом се сагласила и Румунија. Очекивана годишња производња је око 2,5 милијарди киловат-часова електричне енергије.

- Инвестицијама у енергетске објекте Србија наставља да се развија и ствара претпоставке за убрзан економски развој. У овом тренутку у енергетском сектору у току су пројекти вредни три милијарде евра. Само у електроенергетици градимо капацитете 1.000 мегавата. Поред ЕПС-овог блока од 350 мегавата у Костолцу, гради се термоелектрана-топлана у Панчеву и ветропаркови капацитета 500 мегаватаракао је Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије.

Пројекат у Костолцу реализује кинеска компанија Цхина Мацхинерy Енгенееринг Цорпоратион (ЦМЕК).

- За нас је пројекат ових размера велики изазов у погледу организације и управљања. Радили смо у Костолцу и на првој фази пројекта, а сада настављамо сарадњу са ЕПС-ом. Изабрани су најбољи руководиоци и најбољи оперативци за рад на овом захтевном задатку. Поштоваћемо све уговорене рокове и испоручити опрему у складу са највишим стандардимарекао је Тонг Зиганг, потпредседник ЦМЕК-а.

Врх