Највећи одлагач у ЕПС-у кренуо ка копу

28.11.2017.
Модернизација рударске опреме у РБ „Колубара”

У ЕПС-овом огранку РБ „Колубара“ почео је транспорт новог одлагача за међуслојну јаловину, који ће унапредити производњу и повећати ефикасност на копу „Тамнава – Западно поље“.

-  Вредност ове инвестиције је 18,8 милиона евра, а реализација пројекта је трајала око две године. ЕПС улаже у модернизацију и као највећа и најзначајнија енергетска компанија има сигурну будућност – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС поводом почетка транспорта одлагача на радну позицију у копу.

Грчић је истакао да је одлагач капацитета 12.000 кубних метара на сат и тежине око 2.000 тона, највећи на површинским коповима ЕПС-а. Одлагач се креће брзином од шест метара у минуту и биће му потребно три до четири дана до радне позиције на одлагалишту.

- Одлагач је пројектован да истовремено прихвати и одлаже јаловину са сва три багера који на „Западном пољу” откопавају откривку, што ће значајно унапредити процес производње јаловине. Овај сегмент производње у површинској експлоатацији изузетно је значајан, јер угља има једино када је откривен – рекао је Грчић. - Тренутно је на коповима „Колубаре” откривено око 10,5 милиона тона угља што је изузетан успех на почетку зиме – додао је Грчић и честитао и захвалио свим рударима који су томе допринели.

Како је нагласио Грчић, набавка и монтажа новог одлагача само је један део великих планова улагања у рударство и енергетику које је раније најавио Александар Вучић, председник Србије.

Свен Xоршкес, потпредседник компаније FL Smitdh истакао је да је овај одлагач „последња реч технике“ и да је у импресивну рударску машину уграђена најмодернија опрема по светским стандардима.

- Пред нама је најсавременија машина великих могућности, можда чак и у Европи на коју можете бити поносни. Испуњава строге еколошке критеријуме и смањени су ниво буке и прашине. Желели смо да у послу учествује што више домаћих извођача и они су имали удео од око 30 одсто – истакао је Хоршкес.

Налог за покретање одлагача посади издао је Дејан Милијановић, директор за производњу угља у РБ „Колубара”. Уз рударско симболично лупање шампањца о гусеницу, одлагач је „кренуо” пут одлагалишта.

Набавка и монтажа одлагача део је пакета „Б” у оквиру пројекта „Енергетска ефикасност применом еколошког система за управљање квалитетом угља у РБ „Колубара”. Читав пројекат вредан је 74 милиона евра и финансира се из зајма Немачке развојне банке – KfW, а поред набавке одлагача предвиђено је и увођење система за управљање и контролу квалитетом угља на ПК „Тамнава-Западно поље”.

Врх