Модернизација мреже на територији Београда

30.1.2018.
ЕПС испунио обећања и одлично почео годину

За „Електропривреду Србије“ ова година је почела одлично и само на разлици између извоза и увоза електричне енергије остварена је зарада од 24 милиона евра, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.

- Јануар ћемо завршити са 9,5 процената већом производњом електричне енергије него у истом месецу 2017. године. Производња електричне енергије је стабилна, производња угља у РБ „Колубара“ свакодневно је у складу са планом тако да је и у 2018. години обезбеђно поуздано снабдевање електричном енергијом за сва домаћинства и привреду у Србији – рекао је Грчић приликом обиласка модернизованих трафостаница у београдској општини Обреновац заједно са Мирославом Чучковићем, председником општине Обреновац.

Грчић је истакао да поред обезбеђивања стабилне производње ЕПС у последњих годину дана посебну пажњу посвећује обнављању и проширењу дистрибутивне мреже јер без далековода и трафостаница електрична енергија не може да стигне до корисника.

- Само у јануару поставили смо камен темељац за две нове трафостанице, у Убу и у Аранђеловцу. У Обреновцу, у непосредној близини фабрике „Меита“ у Баричу, реконструисан је трафо у ТС 110/10 kV који је неопходан да би се фабрика ширила по свом плану. Дужност је „Електропривреде Србије“ да омогући сваком инвеститору довољно електричне енергије и стабилно снабдевање – истакао је Грчић.

Он је најавио да ће у Баричу ускоро почети изградња трећег трансформатора у високонапонској ТС да би 2019. имали већи капацитет за снабдевање нових погона.

- Београдске општине Лазаревац и Обреновац су најважнији енергетски центри на карти Србије и омогућавају производњу од 52 до 54 одсто електричне енергије у Србији. Поред стабилног снабдевања дужни смо да проширимо капацитете за развој ове две општине. ЕПС је на територији Обреновца изградио 15 ТС, обновљено је и направљено пет километара нисконапонске мреже, модернизована је опрема. У то је инвестирано око 2,5 милиона евра – рекао је Грчић и додао да ће се наставити улагање да би Обреновац добио двосмерно напајање и аутоматско управљање у ТС.

Пре обиласка модернизованих трафостаница, Грчић и Чучковић присуствовали су припремном састанку за почетак изградње пројекта одсумпоравања димних гасова у ТЕНТ А.

- То је суштински пројекат за „Електропривреду Србије“, али и живот становника Обреновца. Поред тог пројекта важно је и улагање у електродистрибутивну мрежу. Нови трансформатор за већу снагу ТС у Баричу пружиће могућност да се изграде нови погони, не само „Меите“ већ и малих фирми широм Обреновца, које ће пратити ову компанију. Инвестиције ЕПС-а у електромрежу решиле су мале животне проблеме становника рубних месних заједница и Обреновац је у енергетском смислу заокружен како нам је из ЕПС-а и обећано пре годину дана – рекао је Чучковић.

Врх