Грчић обезбедио још један ледоломац

20.9.2017.
Договор ЕПС-а и румунске „Хидроелектрике“

После вишегодишњег застоја у преговорима са румунском страном, Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“ успео је да обезбеди још један ледоломац за Србију од румунске „Хидроелектрике“.

- Румунска компанија обавезала се да до новембра ове године обезбеди један брод ледоломац. ЕПС већ има један ледоломац, брод „Гребен“, и веома смо задовољни што смо успели у томе да наредне зиме имамо два ледоломца на Дунаву  - рекао је Грчић. ЕПС-ов ледоломац је једини који Србија има, а нови ледоломац ће омогућити да се у случају замрзавања реке брже пробије пловни пут.

Састанак на румунској страни хидроелектране „Ђердап 1“ одржан је 20. септембра, а челници ЕПС-а и „Хидроелектрике“, Милорад Грчић и Богдан Николаје Бадеа постигли су прве договоре после више година компликоване комуникације.

- Важно је и што смо се договорили и да постоји максимална синхронизација рада турбина на српској и румунској страни ХЕ „Ђердап 1“, приликом производње и ремонта – истакао је Грчић.

На састанку је договорено и да се у наредном периоду заједнички санирају оштећења на одводном делу бране које је изазвано преливањем воде са велике висине.

Прошле зиме због залеђеног Дунава највећа хидроцентрала у Србији радила је смањеним капацитетом, а за разбијање леда није био довољан само ЕПС-ов ледоломац, већ су морали да се изнајме ледоломци од Мађарске.
Врх