Јубиларних 40 година од почетка градње

8.12.2017.
ЕПС даје нову снагу ХЕ „Ђердап 2“

Хидроелектрана „Ђердап 2“ добиће нову снагу и продужити радни век пошто „Електропривреда Србије“ планира да током 10 година модернизује и ревитализује свих 10 агрегата, најавио је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.

- Сваки динар уложен у модернизацију система биће вишеструко враћен, јер мегават-сат више који произведемо значи бољу стабилност ЕПС-а. А само јак и сигуран ЕПС може бити поуздан ослонац грађанима и привреди Србије. Повећаћемо снагу сваког агрегата ХЕ „Ђердап 2“ са 27 МW на 32 МW и потрудити се да тај план реализујемо без дана кашњења, ревитализацијом по једног агрегата годишње. Тако ћемо добити нових 50 МW за производњу електричне енергије на Дунаву - рекао је Грчић на обележавању 40 година од почетка градње ХЕ „Ђердап 2“.

Он је истакао да је ова планирана инвестиција ЕПС-а значајна јер хидроелектране производе чисту енергију, лакше су за одржавање и имају нижу цену производње електричне енергије.

- Србија “раме уз раме, корак по корак", са ЕУ иде у правцу „зелене енергије“ – рекао је Грчић и додао да Србија и ЕПС са поносом могу да се хвале да имају две велике електране на Дунаву.

- ЕПС има „Ђердап 1", „Ђердап 2", термоелектране, руднике и треба да будемо свесни да је то огромно наслеђе које смо у обавези да очувамо, унапредимо, прилагодимо прописима ЕУ, тамо где је то потребно. У многоме, ЕПС у томе успева – рекао је Грчић.

Од 1985. године, када је почео да ради први агрегат, ХЕ „Ђердап 2" произвела је 44,2 милијарде киловат сати електричне енергије, а за 11 месеци ове године, 1,4 милијарде kWh, што је седам одсто више од плана.

- У ХЕ „Ђердап 2" ради 225 људи, још толико људи ради кроз извођачке фирме и то је веома важна привредна тачка и за саму општину Неготин и за цео крај.

Обележавању 40 година од почетка градње друге дунавске хидроелектране у Србији присуствовали су и градитељи. Владимир Милосављевић и Драган Нијемчевић, који су били руководиоци радова када се градио „Ђердап2" истакли су да им је електрана у срцу и да су при пуштању рад првих машина били најсрећнији људи на свету".

- Хидроелектрана „Ђердап 2“, једно од грађевинских чуда и један од најважнијих производних капацитета у оквиру ЕПС-а – оценили су ветерани.

 

Сектор за односе с јавношћу ЈП ЕПС

Врх