Пољаци заинтересовани за откуп гипса

2.8.2018.
Могућности за коришћење нуспродукта одсумпоравања

Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“, разговарао је са представницима пољске компаније „Полгипс“ о продаји гипса из постројења за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани „Никола Тесла А“.

- „Полгипс“ намерава да направи фабрику гипсаних грађевинских производа у Обреновцу. Заинтересовани су да годишње откупе око 60.000 тона гипса који ће настајати као споредни производ у процесу одсумпоравања. То је око 15 одсто очекивање годишње производње система за одсумпоравање који ће бити изграђен у највећој ЕПС-овој термоелектрани ТЕНТ А – речено је на састанку са представницима пољске делегације коју су предводили Леополд Ролер, власник Полгипса и Јацек Копира, председник Кластера привредника Пољске.

Разговарало и о плановима за изградњу фабрике грађевинског материјала, могућностима стратешког партнерства са београдском општином Обреновац и откупу гипса из ТЕНТ-а.  Иницијалном састанку о могућностима за успостављање сарадње присуствовали су и Саво Безмаревић, извршни директор ЈП ЕПС за производњу енергије и Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац.

Представници „Полгипса“ најавили су да би активности на градњи фабрике требало да почну 2019. године, док се прве количине гипса из ТЕНТ А очекују половином 2021. године.

Реализација пројекта изградње постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А почела је у децембру 2017. године у сарадњи са конзорцијумом који предводи јапанска компаније „Мицубиши Хитачи пауер систем“. Систем за одсумпоравање димних гасова на четири блока ТЕНТ А снаге веће од 300 мегавата вредан је 167,2 милиона евра и смањиће емисије сумпор-диоксида девет пута, са око 74.000 тона на 7.800 тона годишње.

Изградња постројења за одсумпоравање у ТЕНТ А, само је један у низу пројеката, којим ЕПС стаје у ранг најразвијенијих енергетских компанија у Европи, испуњава строге еколошке стандарде и модернизацијом осигурава будућност производње електричне енергије у Србији.         

Врх