Нова снага за ЕПС-ову електрану

17.10.2017.
Завршена ревитализација А1 у ХЕ „Ђердап 1“

Агрегат А1 у Хидроелектрани „Ђердап 1“ пуштен је у рад након завршене ревитализације којом су обезбеђени повећање снаге од 10 одсто и додатних 30 година производње електричне енергије. Притиском на дугме, агрегат су у рад пустили Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“ и Александар Антић, министар рударства и енергетике.

- Капитална ревитализација агрегата ХЕ „Ђердап 1” је веома значајан посао за енергетски систем и ЕПС. До сада су ревитализована четири агрегата - А1, А4, А5 и А6 и тиме смо добили око 60 МW нове снаге за производњу електричне енергије. Практично се кроз ревитализацију „Ђердапа“ добија једна нова хидроелектрана - рекао је Антић.

Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, истакао је да је ревитализацијом снага агрегата А1 повећана за 10 одсто, са 178 МW на 195 МW и да је пројекат обнове тог агрегата коштао око 32 милиона евра. 

- Ревитализација хидроагрегата А1 започета је пре више од две године. Било је доста проблема и са извођачем и са техничке стране, али смо упорношћу и низом разговора са партнерима и пријатељима из Русије, представницима компаније „Силовије машини”, успели да откочимо процес. Завршили смо ревитализацију и хидроагрегат А1 сада производи електричну енергију већом снагом - рекао је Грчић.

Први човек ЕПС-а додао је да је ревитализацијом загарантовано још 30 година рада хидроелектране на Дунаву.

- Наш циљ је да сачувамо капацитете које смо наследили од претходних генерација и још у бољем стању их оставимо наредним генерацијама. Ревитализација агрегата је најлепши поклон ЕПС-у за 124 година постојања и рада – истакао је Грчића и додао да је у име свих запослених у ЕПС веома срећан због добро обављеног посла.

Хидроенергетски и пловидбени систем „Ђердап 1“ направљен је на 943. километру Дунава, код Кладова. Део је огранка „ХЕ Ђердап“ и система „Електропривреде Србије“ и годишње просечно производи око 5,5 милијарди kWh електричне енергије, односно око половине укупне производње хидроелектрана ЕПС-а. Агрегат А1 је ревитализован у години када се обележава 45 година од завршетка изградње ХЕ „Ђердап 1“.

 

Врх