Стабилна производња угља и електричне енергије

2.1.2018.
Пред ЕПС-ом година развоја и инвестиција

Јавно предузеће „Електропривреда Србије" успешно је завршило 2017. годину, рудари су откопали више од 39 милиона тона угља, што је други најбољи резултат у историји ЕПС-а, и заједно са запосленима у осталим деловима система омогућили стабилну производњу електричне енергије и снабдевање грађана и привреде, оценили су Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије, и Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС приликом обиласка РБ „Колубара" и Железничког транспорта огранка ТЕНТ.

- Поносан сам на резултате које је ЕПС остварио у 2017, години која је била изазовна за производњу угља и електричне енергије. Хидрологија је била изузетно лоша, али смо енергијом и посвећеношћу, посебно у термо сектору, то успели да надокнадимо – рекао је Антић.

Он је рекао да очекује да ће у 2018. производња електричне енергије бити повећана за неколико процената и да ће ЕПС тиме дати допринос расту БДП-а, али и расту читаве економије Србије.

- У 2018. ЕПС улази са далеко бољим перформансама него прошле године. Имамо 1,6 милиона тона угља на депонијама термоелектрана, и производња у хидро сектору је јако добра. Планирају се озбиљне инвестиције. Убрзано радимо на припреми комплетне документације за изградњу ТЕ „Колубара Б", која треба да докаже оправданост пројекта. Развијамо пројекте који су будућност Србије и ЕПС-а, а то је више пројеката из обновљивих енергија – рекао је Антић.

Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС истакао је да је ЕПС у 2017. унапредио производњу у рудницима, хидро сектору и термоелектранама.

- ЕПС је 2017. годину завршио позитивно. То је тренд који ћемо засигурно наставити. Направили смо велике уштеде, смањили губитке у мрежи, успели да повећамо наплату за више од преко шест процената – рекао је Грчић.

Он је најавио да ће ЕПС наставити започете инвестиције међу којима су изградња новог блока у Костолцу, градња постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А, унапређење производње угља у Колубари, а планирају се улагања у нове електране.

Грчић је рекао и да је последњег дана 2017. године потрошено 102,7 милиона киловат-сати електричне енергије.

- Комплетна потрошња је покривена производњом у Србији, без увоза и тако ћемо наставити - најавио је Грчић. – У 2018. ЕПС ће наставити са унапређењем пословања и производних капацитета.

Саво Безмаревић, извршни директор за производњу енергије у ЈП ЕПС рекао је да ће и ова зимска сезона протећи без икаквих проблема и да капацитети ЕПС-а потпуно спремни дочекују јануар и фебруар, најхладније месеце у години.

Председник Синдиката радника ЕПС-а Милан Ђорђевић захвалио је председнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије на помоћи ЕПС-у у савладавању последица поплава и испуњењу производних планова. Он је додао да су у току преговори за нови посебни колективни уговор за ЕПС, за који се нада да ће до половине јануара бити договорен.

Ђорђевић је позвао Павла Петровића, председника Фискалног савета Србије, да посети копове, електране и дистрибуције ЕПС-а, да би се уверио у каквим тешким условима раде запослени који обезбеђују енергетску сигурност Србије и престао да их критикује.

Врх