Обележен 6. октобар Дан „Електропривреде Србије“

6.10.2017.
Резултати показали снагу ЕПС-а


 


 

Запослени у „Електропривреди Србије“ успешно су се изборили са свим изазовима у овој тешкој години и ово ће бити једна од најбољих година за ЕПС по свим параметрима, рекао је данас Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије.

Антић је на свечаној седници Надзорног одбора ЕПС поводом обележавања 6. октобра Дана ЕПС-а захвалио свим запосленима и честитао им на вредном и преданом раду.

- Ово је година у којој смо показали колико је ЕПС стабилна, жилава компанија која се бори сваки дан и на крају превазилази све изазове. Имали смо тежак и непријатан први квартал у којем смо се суочили са изазовима из климатских и технолошких разлога, али смо то успешно превазишли и резултати показују да ће ово бити једна од бољих година за ЕПС. У првих девет месеци произведено је за 633.000 тона угља више него у истом периоду 2016, а производња откривке у РБ „Колубара“ већа је за шест одсто – рекао је Антић.

Министар је одбацио критике аналитичара изнете претходних дана и поручио да ЕПС спремно улази у предстојећу зиму.

- Није лако бити део ЕПС-а јер сте стално под критиком јавности као компанија од које се увек очекује највише. Добронамерне и оправдане критике мотивишу да дајемо боље резултате, али имамо професионалне аналитичаре који износе нејасне податке и уносе благи немир међу грађане изјавама о лоше димензионираној производњи. Желим да кажем свим грађанима Србије да ћемо потпуно спремни ући у ову зиму, у свим електроенергетским компанијама укључујући ЕПС и нема потребе да било ко уноси немир међу грађане. Ово је један добар систем у којем је све утегнуто и квалитетно балансирано од производње, преноса до дистрибуције електричне енергије и нема разлога за бригу – истакао је Антић.

Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“ честитао је свим запосленима Дан ЕПС-а и истакао да је на рударима, монтерима, инжењерима и руководиоцима у компанији да сачувају и модернизују оно што су урадиле претходне генерације.

- О добрим резултатима говори и то што је ЕПС на најновијој листи топ 100 компанија у југоисточној Европи на седмом месту, а прошле године био је на 19. месту – рекао је Грчић. Он је додао да су награде „Ђорђе Станојевић“ поводом Дана ЕПС-а додељенe онима који их стварно заслужују и нагласио да ЕПС не заборавља људе који су у својој каријери и свом радном веку предњачили да учине нешто добро за ЕПС.

 

Поводом Дана ЕПС-а уручена су признања „Ђорђе Станојевић“ за допринос развоју електропривреде у Србији. За вишедеценијски успешан рад и допринос у области електроенергетике награђени су Зоран Божовић, др Душан Чомић, Слободан Кујовић, Милан Ковачевић и постхумно Миленко Вулићевић.

Дан ЕПС-а обележава се 6. октобра као сећање на почетак рада прве јавне електране у Србији 1893. године, која је направљена у Београду, на Дорћолу.

 

Сектор за односе с јавношћу ЈП ЕПС

Врх