Заједничко решење за будућност ХЕ „Ђердап“

19.9.2018.
Успешни преговори са румунском „Хидроелектриком“

Договором са румунском „Хидроелектриком“ пронађена су решења за вишегодишње изазове и створени услови за боЉе заједничко коришћење система ђердапских хидроелектрана, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“ после састанка са Богданом Николаје Бадеом, председником борда директора румунске компаније.

ЕПС и румунска „Хидроелектрика“ у по две истоветне хидроелектране на Дунаву деле потенцијал реке за производњу електричне енергије.

- Направили смо значајне помаке у решавању досадашњих проблема и трасирању будућности ХЕ „Ђердап 1“ и „Ђердап 2“. Ово је посебно важан и велики дан, пошто смо коначно крунисали решење проблема око којих разговарамо већ дуже време - рекао је Грчић.

Усаглашена су питања основне сарадње око подједнаког коришћења капацитета Дунава за производњу електричне енергије, договорена санација слапишта преливне бране на ХЕ „Ђердап 1“ и решена су питања одржавања приобаЉа.

- Успели смо да унапредимо сарадњу и на нивоу диспечера и припреме за обнову од леда и припреме преводница. Тај део проблема више не постоји.

Договорено је да се убрзо потпише договор о санацији слапишта, што је веома важно за функционисање ХЕ. Румуни су мало већи оптимисти и мисле да ће бити спремни да у току 2019. распишу тендер за извођење радова. Ми смо мало опрезнији, надамо се да ћемо бити спремни. Обнова слапишта је обиман и компликован пројекат који мора да се ради на обе стране – истакао је Грчић.

За питање одржавања приобаЉа и нивоа коте Нере на ушћу у Дунав, које већ 20 година представЉа камен спотицања, постигнут је кровни договор.

- Одржавање нивоа коте важно је да би се обезбедила довоЉна количина воде за рад агрегата и да се обезбеди заштита од плавЉења. Веома сам поносан на данашњи договор који је у интересу политике Србије коју заступа председник Александар Вучић. Кључни договор је постигнут после годину дана анализа, разговора – рекао је Грчић.

Бадеа је рекао да му је драго што је са Грчићем успео да реши многе ствари по питању Ђердапа.

- На претходним састанцима утврдили смо мере да би решили проблеме из прошлости и шта треба да урадимо у будућности да би побољшали експлоатацију. Поново смо данас извршили процену стања и динамику радова и јако ми је драго да констатујем да су обе стране на добром путу и да су начиниле значајне кораке – рекао је Бадеа.

У ХЕ „Ђердап 1“, Грчић и Бадеа су обишли радове на петој фази ревитализације агрегата која је почела у септембру.

- Четири агрегата су потпуно ревитализована и снага им је повећана за укупно око 60 мегавата, пети је сада на почетку ревитализације, а након завршетка тог посла уследиће радови и на последњем, шестом агрегату. После ХЕ „Ђердап 1“ радићемо и ревитализацију 10 агрегата у ХЕ „Ђердап 2“ – најавио је Грчић.

Врх