Пуштена у рад два обновљена агрегата у ХЕ „Зворник“

23.1.2018.
Већа снага за производњу зелене енергије у ЕПС-у

 

(Мали Зворник, 23. јануар 2018. године) У хидроелектрани „Зворник“ званично су у рад пуштена два ревитализована агрегата чиме је снага тог постројења „Електропривреде Србије“ повећана за око 15 мегавата.

- Ово је један од пројеката којим ЕПС испуњава своје обавезе да сачува, унапреди, изгради и модернизује своје капацитете да би се обезбедило стабилно и поуздано снабдевање Србије електричном енергијом у наредним деценијама. Сваки додатни мегават снаге важан је за систем. Посебно су важни додатни киловат-сати произведени у хидроелектранама, јер је електрична енергија добијена из воде економски исплативија од енергије добијене сагоревањем угља и еколошки чистија - рекао је Грчић у ХЕ „Зворник“ приликом пуштања у рад ревитализованих агрегата А1 и А2.

Грчић је додао да је у јануару започета ревитализација и трећег агрегата ХЕ „Зворник“.

- Планирано је да се до краја 2019. године заврши модернизација сва четири агрегата чиме ће њихова укупна снага бити повећана за 30 одсто, на укупно 125,6 MW – истакао је Grčić.

Пројекат обнављања агрегата финансира се кредитом Немачке развојне банке KfW и вредност инвестиције је 70 милиона евра, док је главни извођач радова компанија „Voith Hydro“.

Александар Антић, министар рударства и енергетике истакао је да ће након ревитализације ХЕ „Зворник“, радити у пуном сјају наредних 40 година.

- Боримо се за сваки мегават, а ЕПС је са 1,5 милијарди евра текућих инвестиција лидер у овом делу Балкана. То је значајно не само за ЕПС већ за укупну српску економију. У току је велики инвестициони циклус и наставиће се модернизација енергетског сектора у Србији – рекао је Антић. - Наши планови су амбициозни. У ХЕ „Ђердап 1“ почињемо ревитализацију петог агрегата, настављамо радове у ХЕ „Зворник“, а имамо низ планова за градњу моравских и ибарских хидроелектрана, снаге 150 i 120 MW.

Аксел Дитман, амбасадор Немачке у Србији, нагласио је да енергетски сектор у Србији има важну улогу у српско-немачкој економској сарадњи и подсетио да Немачка сарађује са ЕПС-ом још од 2000. године.

- Од укупно 1,8 милијарди евра које је Немачка од 2000. уложила у српску привреду, две трећине инвестиције биле су у енергетском сектору. Наш заједнички ангажман у области енергије допринос је путу Србије ка ЕУ – истакао је амбасадор.

Леополд Хенингер, директор Одбора директора компаније „Voith Hydro“ рекао је да је је пројекат у ХЕ „Зворник“ омогућио да покажу стручност и захвалио на доброј сарадњи српским фирмама које учествују у радовима. Вредност радова које обављају домаће фирме је око 17 милиона евра.

О добро обављеном послу сведочи податак да је већ првог дана пробног рада ревитализованог агрегата А2 оборен историјски рекорд у дневној производњи хидроелектране још од њеног пуштања у рад пре 63 године. Агрегати ХЕ „Зворник“ 12. децембра произвели су 2.619 мегават-сати у једном дану, чиме је оборен дотадашњи дневни рекорд од 2.500 мегават-сати.

Врх