ЕПС испуњава еколошке норме

18.7.2017.
Кинеска делегације посетила ТЕ „Костолац Б

Пројекат изградње постројења за одсумпоравање димних гасова у блоковима Б1 и Б2 Термоелектране „Костолац Б“ завршен је у сарадњи са Кином, рекла је Ана Брнабић, председница Владе Србије, након посете овом енергетском објекту, заједно са Џангом Деђиангом, председником Сталног комитета 12. свекинеског народног конгреса. 

У делегацији, током посете електрани „Електропривреде Србије“ у којој се реализују пројекти са кинеским партнерима, били су и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар привреде Горан Кнежевић, Ли Манчанг, амбасадор Кине у Србији  и в. д. директора „Електропривреда Србије“ Милорад Грчић.

Брнабић је истакла да је у току пробни рад постројења за одсумпоравање димних гасова и да се ускоро очекује и добијање употребне дозволе. Она је подсетила на то да ће кинеска компанија CMEC градити и нови блок Б3 од 350 мегавата, што ће бити значајно за повећање капацитета српског енергетског сектора.

- Влада Србије сарађује са Кином на озбиљним пројектима, а један од њих је ТЕ „Костолац Б" - нагласила је она.

„Електропривреда Србије“ у сарадњи са кинеском компанијом СМЕС у ТЕ „Костолац Б“ реализује пројекат вредан више од милијарду долара, који се одвија у две фазе. У оквиру прве фазе завршене су ревитализације блокова Б1 и Б2, а изграђено је и систем за одсумпоравање димних гасова, којим се емисије штетних гасова смањују на законом прописане вредности. Тај систем вредан 130,5 милиона долара знатно доприноси заштити животне средине. Први део кинеског кредитног аранжмана укључује и изградњу пристаништа на Дунаву, која је почела ове године, као и железничке пруге у дужини од 18 километара за довоз кречњака, одвоз гипса и довоз опреме. Другом фазом пројекта предвиђена је изградња новог блока Б3 од 350 мегавата и повећање производних капацитета копа „Дрмно“ са девет на 12 милиона тона угља годишње. Монтажа савременог БТО система, роторног багера, за повећање производње на копу Дрмно у Костолцу, почела је у јануару 2017. године. 
Сектор за односе с јавношћу ЈП ЕПС
Врх