Колубара пуштена у ново корито

3.7.2017.
ЕПС ствара услове за отварање новог копа

​Река Колубара пуштена је у део новоизграђеног корита чиме је испуњен један од предуслова да „Електропривреда Србије“ отвори нови угљенокоп Поље „Г“ у Рударском басену „Колубара“.
- Производња угља у РБ „Колубара“ има стратешки значај за Србију и да би се годишње обезбедило око 30 милиона тона лигнита копови морају константно да се крећу и напредују. Реч је о сложеном технолошком процесу који захтева измештање читавих насеља, инфраструктуре, понекад чак и токова река. Све то неопходно је да бисмо термоелектранама обезбедили довољне количине сировина за несметан и стабилан рад – рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике на завршетку пројекта измештања реке Колубаре.
Измештање корита Колубаре омогућиће отварање новог копа са залихама од 36,4 милиона тона угља, а Антић и Милорад Грчић, в. д. директора ЕПС-а поручили су да је ово изузетно значајно за стабилност енергетског система у Србији.
- Пуштањем реке Колубаре у ново корито завршен је пројекат у који је инвестирано око 14 милиона евра. Нови ток је добило 2,6 километара Колубаре и овај сложени посао изградње корита реке показао је да у РБ „Колубара“ и у Србији постоје стручњаци и довољно знања да се квалитетно уради сложен и тежак посао – истакао је Милорад Грчић. - Доказ за то је и прва фаза измештања Колубаре, урађена пре 10 година, пошто новоизграђено корито ни у једном делу није попустило ни приликом катастрофалних поплава 2014. године.
Грчић је истакао да су у оквиру друге фазе измештања корита Колубаре ојачани и направљени нови насипи да би се осигурало да се никада више не деси да копови буду угрожени. Изграђено је и неколико мостова, а радови су искоришћени да цео пројекат буде што боље функционалан и за производњу угља и за кретање људи.
- Очекује се да годишња производња лигнита буде око пет милиона тона. Услов да се до тих резерви стигне је да се са експлоатационог подручја изместе и делови реке и Пештан, Ибарска магистрала, као и поједини инфраструктурни објекти – рекао је Дејан Милијановић, директор за производњу угља РБ „Колубара“.
Свечаности пуштања Колубаре у ново корито присуствовали су и представници локалних самоуправа и синдикалних организација.
Врх