Spremni za zimu

2.10.2017.
Obezbeđena stabilna proizvodnja struje tokom zime

 

Elektrane i kopovi Elektroprivrede Srbije (EPS) spremni su da tokom predstojeće grejne i zimske sezone osiguraju dovolјno električne energije i stabilno snabdevanje za sva domaćinstva i privredu u Srbiji.

 

- Remonti u termoelektranama su završeni, na kopovima se proizvode planirane količine uglјa, a radovi u hidroelektranama su pri kraju. Obezbeđeni su svi preduslovi da EPS stabilno i pouzdano snabdeva električnom energijom sve kupce - naglasili su u EPS-u.

 

Remonti su završeni i u okviru Železničkog transporta TENT-a, koji je spreman da sa kolubarskih kopova dovozi i više od 100.000 tona uglјa dnevno. Na EPS-ovim kopovima RB „Kolubara“ i „Drmno“ od početka 2017. godine do 17. septembra proizvedeno je 26,4 miliona tona uglјa, što je za oko 400.000 tona uglјa više nego u istom periodu 2016. godine. 

 

EPS spremno ulazi i u poslednji kvartal. Termo i hidroelektrane EPS-a u poslednja tri meseca treba da proizvedu 2,5 odsto više od plana, a najveći rast od skoro četiri odsto planiran je u termoelektranama. I na deponijama uglјa biće više od 1,5 miliona tona uglјa i nema bojazni od bilo kakvih nestašica.

 

Radnici EPS-a su u najgorim vremenskim uslovima, i zimskim i letnjim, omogućili da u Srbiji snabdevanje privrede i građana električnom energijom bude stabilno i pouzdano. Zahvalјujući angažovanju zaposlenih u letnjem periodu nadoknađen je i premašen plan proizvodnje u rudarskom sektoru. Rudarski i termo sektor preuzeli su najveći deo posla i odgovornosti u letnjem periodu u vreme tropskih vrućina kada je, ne samo Srbiju, već i ceo region zahvatila suša i kada su dotoci na Drini i Dunavu bili i 40 odsto manji nego što je uobičajeno za taj period godine. Stanje akumulacija EPS-a, uprkos izuzetno sušnom letu je na zadovolјavajućem nivou. Očekuje se da se do kraja godine potpuno ispune proizvodni planovi i u proizvodnji i snabdevanju električnom energijom oko 3,5 miliona EPS-ovih kupaca.

Vrh