Сарадња и разумевање за здраву животну средину

9.6.2016.
Састанак Грчића и представника локалних самоуправа у Костолцу

(​Београд, 9. јун 2016. године)
Вршилац дужности директора „Електропривреде Србије“ Милорад Грчић разговарао је у Костолцу са представницима месних заједница које налазе у близини капацитета „ТЕ-КО Костолац“ о наставку реализације еколошких пројеката који ће побољшати услове живота мештана. - Желимо да заједно договором решавамо све евентуалне проблеме који муче становнике Костолца и околних места. „Електропривреда Србије“ је друштвено одговорна компанија. До сада смо уложили око 200 милиона евра у еколошке пројекте, а по дугорочном плану до 2025. године, у заштиту животне средине уложићемо око милијарду евра – рекао је Грчић на састанку којем су присуствовали и Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца и чланови менаџмента ЕПС-а.Грчић је истакао да је модернизације капацитета у Костолцу на првом месту.- У Термоелектрани „Костолац Б“ ревитализована су оба блока и уграђени су електрофилтери. То је већ смањило нивоа загађења испод минимума прописаног законима и европским стандардима. Изградња новог постројења за одсумпоравање је при крају и када буде пуштено у рад емисија сумпор-диоксида биће испод 200 милиграма по кубном метру, што је у складу са европским нормама – рекао је Грчић.У току је и реализација пројекта затварања пепелишта Средње костолачко острво, чиме ће се потпуно елиминисати проблем развејавања пепела из Термоелектране „Костолац А“. У Термоелектрани „Костолац Б“ припрема се и изградња новог блока снаге 350 мегавата, вредности од 578 милиона долара, који ће се финансирати из друге фазе кинеског кредитног аранжмана. - Сва ова улагања и радови гарантују будућност термоелектрана у Костолцу, а без рудника не би било ни термоелектрана. То гарантује и будућност Пожаревца и Костолца и самим тим стварају се бољи услови за живот свих становника - истакао је в. д. директора ЕПС-а. Грчић је захвалио представницима месних заједница на заједничкој борби за побољшање животних услова, чиме се наставља унапређење ЕПС-а, Републике Србије, а самим тим добробит породица људи који живе у околини Костолца. Сектор за односе с јавношћу ЈП ЕПС