Уговорена набавка турбине за блок А4 у ТЕНТ-у

22.7.2016.
„Електропривреда Србије“ и Џенерал електрик пауер потписали уговор

​(Београд, 22. јул 2016. године)
Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ (ЕПС) и компанија Џенерал електрик пауер (GE Power) потписали су уговор о набавци турбине за блок А4 у Термоелектрани „Никола Тесла“ у Обреновцу, којом ће бити постигнуте значајне уштеде и повећања сигурност производње електричне енергије. Уговор вредан 19,9 милиона евра потписали су Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“ и Даријус Ковалевски, директор продаје за ретрофит системе у Џенерал електрик пауер. ЕПС је најбољу понуду изабрао у отвореном и транспарентном поступку јавне набавке захваљујући чему је добио три милиона евра нижу цену. - Блок А4 добиће нови живот после 250.000 сати рада, а уједно се новом турбином повећава снага блока за 24 мегавата. Финансијска уштеда кроз потрошњу мање количине угља и већу ефикасност блока износиће око шест милиона евра на годишњем нивоу – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“ на потписивању уговора. - ЕПС ће наставити са модернизацијом и ревитализацијом капацитета којима ће се повећати стабилност снабдевања електричном енергијом и све то у складу са смерницама Владе Србије, како би добили модернији и ефикаснији ЕПС. Саво Безмаревић, извршни директор за производњу енергије у ЕПС-у рекао је да ће заједно са претходне 3 модернизације блокова, после ревитализације блока А4, снага ТЕ „Никола Тесла А“ бити повећана са око 120 мегавата.- Најважнији део ревитализације, коју ћемо урадити 2017. године, биће уградња нове ефикасније турбине, која ће моћи да ради и у топлификационом режиму. После ове ревитализације рокови за капиталне ремонте блока биће продужени са пет на 10 година – рекао је Безмаревић. Стефан Турнхер, директор за продају за централну Европу у Џенерал електрик пауер, истакао је да ће нова турбина ће допринети у великој мери одрживом снабдевању електричном енергијом у Србији, а са ефикаснијом парном турбинином биће мања потрошње угља и уједно ће се смањити емисија штетних гасова. - ЕПС не побољшава само пословање овом инвестицијом, већ у великој мери доприноси побољшању стања животне средине. Надамо се да ће Џенерал електрик и ЕПС успешно наставити сарадњу – рекао је Турнхер. Сектор за односе с јавношћу ЈП ЕПС