Производња већа, ЕПС стабилно и у 2017. години

1.1.2017.
Министар енергетике и в. д. директора ЕПС посетили ТЕНТ

Министар енергетике и в. д. директора ЕПС посетили ТЕНТ (Београд, 1. јануар 2017. године) Министар рударства и енергетике Александар Антић и в. д. директора „Електропривреде Србије” Милорад Грчић посетили су термоелектрану „Никола Тесла Б” у Обреновцу, а први човек ЕПС-а је у предвечерје 31. децембра обишао и рударе на копу „Дрмно“ и енергетичаре у термоелектрани „Костолац Б“. Снабдевање електричном енергијом у новогодишној ноћи било је потпуно стабилно, а купцима „Електропривреде Србије“ 31. децембра 2016. године испоручено је 116,7 милиона киловат-сати. - У 2017. очекујемо повећање производње угља и електричне енергије за потребе грађана и привреде и електроенергетски систем спреман је за 2017. годину – рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић. - Тешко је и комплексно водити и организовати овако велики и сложени систем, обезбедити синхронизовану производњу угља, електричне енергије, али сам уверен да ћемо у синергији наших енергетских компанија, министарства и Владе Србије, то апсолутно обезбедити. Електране ЕПС-а у 2016. години произвеле су 36,5 милијарди киловат-сати, што је како је рекао министар енергетике, за око 1,5 одсто више електричне енергије од плана и скоро 2,5 одсто више него у 2015. И рударски сектор је са годишњом производњом од 37,7 милиона тона угља, премашио план за два одсто. - Током читаве године обезбедили смо потпуно сигурно снабдевање електричном енергијом и за грађане и за привреду и верујем тиме значајно утицали да се оствари привредни раст од 2,74 одсто. Сигурно је да не можемо да будемо кључни генератор привредног раста у 2017, који се очекује да буде око три одсто, ако не обезбедимо укупну енергију која је потребна да се раст оствари - рекао је Антић.Он је нагласио да се прошле године у ТЕНТ-у Б врло озбиљно радило на ремонту постројења и да је ту реализован највећи капитални ремонт у оквиру ЕПС-а. Радни век блока је продужен за нових 30 година и више од 200.000 сати. Повећали смо му снагу са 618,4 на 650 мегавата и добили смо једно савремено постројење на које смо поносни, јер, овако великих блокова, као што су Б1 и Б2, мало је и у Европи- истакао је Антић.В. д. директора ЈП ЕПС Милорад Грчић истакао је да је ремонт Блока Б2 у ТЕНТ-у трајао око шест месеци, да је више од 30 различитих фирми у исто време радило на њему и да је посебно поносан на људе из термоелектране који су успели све да организују и синхронизују, тако да се у мало случајева дешавало да једна компанија смета другој. Он је рекао и да је све је урађено два дана пре рока, што је значаан успех за тако велики и сложен подухват. Обилазећи костолачке рударе и енергетичаре, Грчић је рекао да је посебно поносан што су костолачке термоелектране у 2016. години произвеле 6,7 милијарди киловат-часова електричне енергије што је највећа производња у историји. - Надам се да ћемо имати још стабилнију производњу и оно што је најважније, да ћемо успети да обезбедимо боље услове за рад у сваком сегменту производње у костолачким електранама и копу „Дрмно“ - рекао је Грчић.Он је обишао диспечерски центар копа „Дрмно“ и оперативни центар 5 БТО система одакле је свим запосленима честитао Нову годину. Грчич је истакао да је свима, који се баве енергетиком, јасно да се увек прво треба обратити рударима. - Прво рударима треба рећи хвала, јер да нема рудара не би било ни угља, а онда узалуд термоелектране. То је јасно свима - рекао је Грчић који се преко радио станице обратио запосленима на копу „Дрмно“, који су ове године први пут остварили максимано пројектовану производњу и за годину дана ископали више од девет милиона тона угља. Сектор за односе с јавношћу ЈП ЕПС