EPS nastavlјa ulaganja u ekološke projekte

8.9.2017.
Ugovorena gradnja sistema za odsumporavanje u TENT A

 

Najveća termoelektrana u Srbiji dobiće postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova pošto su Elektroprivreda Srbije i konzorcijum koji predvodi kompanija Mitsubishi Hitachi Power Systems potpisali su ugovor za izgradnju tog sistema u Termoelektrani „Nikola Tesla A“. Za projekat kojim će EPS unaprediti zaštitu životne sredine u Srbiji ugovor su 8. septembra u Vladi Srbije potpisali Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a i Jasuo Fudžitani,  izvršni potpredsednik kompanije Mitsubishi Hitachi Power Systems, u prisustvu Kazujukija Nakane, državnog ministra spolјnih poslova Japana i Aleksandra Antića, ministra rudarstva i energetike  Srbije.

 

- Ozbilјan, timski rad dao je rezultate i počinjemo realizaciju projekta koji garantuje trajnost i opstanak i termoelektrane i celog energetskog sistema Srbije. Ovaj projekat obezbediće da u narednih 20 godina TENT A po modernim evropskim standardima proizvodi električnu energiju. Sistem odsumporavanja u obrenovačkoj elektrani biće drugi takav projekat koji se realizuje u EPS-u, pošto je prvi nedavno završen u TE „Kostolac B“- rekao je Grčić i zahvalio japanskim partnerima što će firme iz Srbije u visokom procentu učestvovati u realizaciji projekta.

 

Izgradnja sistema za odsumporavanje na četiri bloka TENT A smanjiće devet puta emisije sumpor-dioksida u najvećoj srpskoj termoelektrani. Ugovorna vrednost opreme i radova za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A iznosi oko 167 miliona evra, a više od 50 odsto poslova uradiće domaće firme. Rok za završetak izgradnje postrojenja je 42 meseca.

 

- Ovo je značajan dan za budućnost EPS-a i ukupnu sigurnost i stabilnost našeg energetskog sistema, koji je u velikoj meri oslonjen na rad termoelektrana i korišćenje uglјa kao energenta. To nameće potrebu da Srbija stalno modernizuje svoje sisteme i da ih prilagođava najvišim standardima iz oblasti zaštite životne sredine i istovremeno ispunjava obaveze prema Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope, ali i obaveze iz Nacionalnog plana za smanjenje emisija (NERP) – rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

 

Antić je naglasio da je već urađen veliki deo posla u termoelektranama. Pitanje praškastog zagađenja regulisano je elektrofilterima postavlјenim na klјučne termoblok ove, koji će nastaviti da rade i posle 2023, a radi se i na odsumporavanju i denitrifikaciji dimnih gasova, kojima se smanjuju emisije sumpornih i azotnih oksida.

 

- EPS je već uložio oko 200 miliona evra u projekte kojima se rešavaju pitanja emisija i značajno popravlјa ekološka situaciju, ali predstoji još velikih poslova. U zaštitu životne sredine u termoelektranama do EPS će u periodu od 2017. do 2025. investirati oko 900 miliona evra – rekao je Antić.

 

TENT u Obrenovcu najznačajniji je segment srpskog elektroenergetskog sistema jer proizvodi polovinu električne energije u okviru sistema EPS-a.

 

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A gradiće se za blokove A3, A4, A5 i A6 uz primenu tehnologija vlažnog postupka sa korišćenjem krečnjaka. Kao proizvod dobijaće se gips koji se može koristiti u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva. U konzorcijumu koji će realizovati projekat su i japanska korporacija ITOCHU, Mitsubishi Hitachi Power System Europe sa sedištem u Nemačkoj i domaća firma MPP Jedinstvo iz Sevojna.

Vrh