Grčić obezbedio još jedan ledolomac

20.9.2017.
Dogovor EPS-a i rumunske „Hidroelektrike“

​Posle višegodišnjeg zastoja u pregovorima sa rumunskom stranom, Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ uspeo je da obezbedi još jedan ledolomac za Srbiju od rumunske „Hidroelektrike“.

 

- Rumunska kompanija obavezala se da do novembra ove godine obezbedi jedan brod ledolomac. EPS već ima jedan ledolomac, brod „Greben“, i veoma smo zadovolјni što smo uspeli u tome da naredne zime imamo dva ledolomca na Dunavu  - rekao je Grčić. EPS-ov ledolomac je jedini koji Srbija ima, a novi ledolomac će omogućiti da se u slučaju zamrzavanja reke brže probije plovni put.

 

Sastanak na rumunskoj strani hidroelektrane „Đerdap 1“ održan je 20. septembra, a čelnici EPS-a i „Hidroelektrike“, Milorad Grčić i Bogdan Nikolaje Badea postigli su prve dogovore posle više godina komplikovane komunikacije.

 

- Važno je i što smo se dogovorili i da postoji maksimalna sinhronizacija rada turbina na srpskoj i rumunskoj strani HE „Đerdap 1“, prilikom proizvodnje i remonta – istakao je Grčić.

 

Na sastanku je dogovoreno i da se u narednom periodu zajednički saniraju oštećenja na odvodnom delu brane koje je izazvano prelivanjem vode sa velike visine.

 

Prošle zime zbog zaleđenog Dunava najveća hidrocentrala u Srbiji radila je smanjenim kapacitetom, a za razbijanje leda nije bio dovolјan samo EPS-ov ledolomac, već su morali da se iznajme ledolomci od Mađarske.

Vrh