Kopovi sigurni, nema štete, proizvodnja stabilna

28.6.2024.
Obilne padavine nisu ugrozile proizvodnju električne energije

Proizvodnja uglja u Rudarskom basenu „Kolubara“ je stabilna, a jučerašnje veoma obilne padavine nisu ugrozile kopove, niti pričinile nikakvu materijalnu štetu po rudarsku opremu. Velika količina kiše koja je pala juče popodne u veoma kratkom periodu otežala je proizvodni proces, ali zaposleni, bageri i druga rudarska mehanizacija nisu bili ugroženi.

Proizvodnja električne energije ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, niti je trpela posledice padavina. Takođe, ni u jednom trenutku nije bilo interventne kupovine električne energije.

Sistem je organizovan tako da se voda kroz sisteme odvodnjavanja i vodosabirnike sakuplja na određene tačke unutar kopova. Dve velike brane, Bistrica i Trbušnica koje je izgradio EPS, u okviru projekta regulacije sliva reke Peštan za potrebe zaštite kopa Polje „E“ i mesnih zajednica uz sliv reke, zadržale su oko dva miliona kubika vode. Radili su i svi ostali objekti sistema za zaštitu kopova od poplava i na taj način je sprečeno izlivanje vodotokova u kopove.

Zaposleni „Kolubare“ i EPS su još jednom pokazali spremnost, požrtvovanost i posvećenost za reagovanje u vanrednim okolnostima.

Врх