Tranzicija uz energetsku bezbednost- put kojim EPS ide

1.6.2024.
Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, na Simpozijumu energetike EPCG NET




Energetska tranzicija je put kojim ide "Elektroprivreda Srbije", put koji se ne dovodi u pitanje, ali ključni zadatak na tom putu mora biti osiguranje energetske bezbednosti za naše građane i privredu, poručio je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD na Simpozijumu energetike EPCG NET u Budvi.
- Svesni neophodnosti procesa dekarbonizacije, desetak godina unazad intenzivno radimo na unapređenju postojećih proizvodnih kapaciteta u hidrosektoru, pa su uspešne revitalizacije niza hidroelektrana omogućile da udeo zelene energije u 2023. godini bude 36,5 odsto. Osim toga, razvijani su i projekti prvog vetroparka "Kostolac" i solarne elektrane "Petka". Sa hidrološkom situacijom na nivou 2023. EPS bi 2030. godine mogao proizvoditi čak iznad 45% iz obnovljivih izvora energije, ukoliko se realizuju svi projekti koji sada ulaze u fazu realizacije na bazi PPA, ali i novi projekti - naveo je Živković tokom panel diskusije "Pravedna tranzicija i implementacija projekata iz OIE".
Kao prioritetne i najznačajnije projekte u oblasti OIE, Živković je istakao izgradnju reverzibilne HE "Bistrica" i projekat 1 GW solara, koji će biti realizovan kroz strateško partnerstvo države Srbije i konzorcijuma koji predvodi "Hjundai inženjering".
- Energetska kriza ostavila je posledice po proces dekarbonizacije, i energetske i finansijske. Sve države okrenule su se samo jednom prioritetu, obezbeđenju energetske sigurnosti. Jedini pravi put ka tom cilju je diversifikacija izvora, a upravo je to pravac razvoja "Elektroprivrede Srbije" - izjavio je Živković.

Врх