Za efikasniji prevoz uglja

Potpisan ugovor za nabavku dve nove električne lokomotive ​Ugovor o nabavci dve nove električne lokomotive za potrebe Železničkog transporta Ogranka TE „Nikola Tesla”, vredan 533 miliona dinara, potpisali su Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS i Luo Čongfu, potpredsednik kineske kompanije, CRRC Zhu Zhou Lokomotiv. - Novim lokomotivama obnovićemo vučna sredstva, koja su u proseku stara oko 40 godina. Time ćemo povećati pouzdanost i raspoloživost u radu Železničkog transporta, koji godišnje preveze i do 30 miliona tona uglja iz Rudarskog basena „Kolubara”. To će svakako uticati i na efikasnost i racionalno poslovanje celog sistema „Elektroprivrede Srbije” što je i cilj poslovanja EPS-a - rekao je Milorad Grčić zahvaljujući se poslovnim partnerima iz Kine na potpisanom ugovoru. Grčić je istakao da će nove lokomotive ispunjavati sve uslove za saobraćaj i na prugama javne železničke infrastrukture što je veoma važno za dopremu robe i opreme za potrebe JP EPS i za Ogranak TENT.- Potpisivanje ovog ugovora doprineće daljem razvoju „Elektroprivrede Srbije“ i predstavlja kamen temeljac za ulazak naših električnih lokomotiva u Srbiju. Ovo je ujedno i primer dobre saradnje dve zemlje, a predstavlja i pravu podršku za buduću ekonomsku i kulturnu razmenu - rekao je Luo Čongfu, potpredsednik kineske kompanije koja je najveća istraživačka i proizvodna kompaniju u oblasti proizvodnje opreme za železnički transport.Zahvaljujući svima koji su učestvovali u realizaciji i potpisivanju ugovora, Savo Bezmarević, direktor za proizvodnju električne energije u ogranku TENT, istakao je da potpisivanje ovog poslovnog aranžmana sa kineskim partnerima dolazi u trenutku kada ogranak TENT ulaže ozbiljne napore da zaokruži proces obnove i revitalizacije proizvodnih kapaciteta. U te namene će, prema njegovim rečima, ove godine za kapitalne remonte na TENT B i TE „Morava” biti izdvojeno oko 70 miliona evra. Potpisivanju ugovora, pored izvršnih direktora EPS-a, prisustvovali su predstavnici ambasade NR Kine u Beogradu, kao i članovi kineske kompanije i Miroslav Čučković, predsednik GO Obrenovac.