Kopovi

Kopovi

Kolubarski uglјonosni basen lociran je u zapadnom delu Šumadije, između mesta Rudovaca (na istoku), Kocelјeva (na zapadu), Stepojevca (na severu) i Slovca (na jugu) i zahvata površinu od oko 600 kvadratnih kilometara. Basen je izdužen pravcem istok-zapad, dimenzija po dužoj strani 55, a po kraćoj 16 kilometara.

Površinski kopovi kolubarskog basena proizvode oko 75 odsto lignita u Srbiji.

Danas se ugalј otkopava na četiri aktivna kopa: „Polјe B", „Polјe D", „Tamnava- Zapadno polјe" i „Veliki Crlјeni". U procesu rada, ova četiri kopa, koja se prostiru na površini od oko 80 kvadratnih kilometara, na području opština Lazarevac, Lajkovac i Ub, čine jednu tehnološku i proizvodnu celinu. Ugalј sa površinskih kopova „Polјe B" i „Polјe D" prerađuje se u pogonima za oplemenjivanje i separaciju uglјa u Vreocima, dok se ugalј sa kopova „Tamnava-Zapadno polјe" i „Veliki Crlјeni" usitnjava i sortira u „Drobilani“ na PK „Tamnava-Zapadno polјe“. Ugalј se koristi za potrebe termoelektrana „Nikola Tesla" u Obrenovcu, „Kolubare A" u Velikim Crlјenima i „Morave" u Svilajncu, kao i industrije i široke potrošnje.

Uglјeni basen Kolubara udalјen je od Termoelektrane „Nikola Tesla“ (TENT) oko 40 kilometara.

Kostolački uglјeni basen

Ležište „Drmno" nalazi se u istočnom delu Kostolačkog uglјenog basena, tj. istočno od reke Mlave i zahvata površinu od oko 50 kvadratnih kilometara. U kostolačkom basenu se proizvodi 25 odsto lignita u Srbiji i snabdeva termoelektranu „Kostolac“.

Istočna i južna granica ležišta su prirodne, tj. predodređene geološkim uslovima. Severnu granicu ležišta predstavlјa reka Dunav, mada se uglјeni sloj kontinuirano prostire ispod Dunava i prelazi u ležište Kovin. Uglјeni basen Kostolca nalazi se u neposrednoj blizini termoelektrana „Kostolac A“ i „Kostolac B“.

 


Top