EPS predvodi srpsku privredu

7.12.2018.
Najuspešnije kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi

Електропривреда Србије је најуспешнија компанија у Србији за 2016. годину, према студији топ 500 компанија у централној и источној Европи француске групе за осигурање кредита Кофас. Са укупним приходима од 1,77 милијарди евра у прошлој години, ЕПС се пласирао на 72. место листе и предводи седам рангираних компанија из Србије.

Раст прихода за 43 одсто у поређењу са 2015. годином омогућио је ЕПС-у да скочи 39 места на листи и од НИС-а преузме лидерску позицију међу српским фирмама.

ЕПС је боље рангиран и на Кофасовој листи најуспешнијих у региону Јадран/Балкан, који обухвата компаније из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе и Србије. Скоком од пет места, ЕПС се нашао на трећој позицији листе 50 најуспешнијих у региону. Истовремено ЕПС је најбоље пласирана електроенергетска компанија на регионалној листи топ 50, пошто је са приходима потиснуо словеначки ГЕН-И са трећег на четврто место.

ЕПС је највећа енергетска компанија у Србији која производи електричну енергију и обезбеђује стабилно снабдевање за око 3,5 милиона купаца у Србији. Сопственом производњом у хидро и термо електранама ЕПС подмирује потребе целокупног српског тржишта за електричном енергијом. Око 70 одсто електричне енергије добија се у термоелектранама из лигнита са ЕПС-ових површинских копова у Рударском басену „Колубара“ и у Костолцу. У прошлој години ЕПС је произвео 36,4 милијарде киловат-сати, што је друга по величини производња електричне енергије у последњих 16 година. Такве резултате омогућила су стална улагања у модернизацију капацитета, а највећа инвестиција у прошлој години био је капиталним ремонт блока Б2 у Термоелектрани „Никола Тесла Б“, једног од два највећа у систему ЕПС-а. Радни век блока је продужен за нових 30 година и више од 200.000 радних сати, а снага блока ТЕНТ Б2 повећана је са 618,4 на 650 мегавата. ЕПС-ове термоелектране „Костолац А“ и „Костолац Б“ произвеле су у прошлој години рекордних 6,7 милијарди киловат-сати електричне енергије и тиме допринеле укупним резултатима. Рударски сектор је са производњом од 37,7 милиона тона угља у 2016. години на површинским коповима РБ „Колубара“ и костолачком копу „Дрмно“ премашио план за два одсто.

Добри производни резултати омогућили су и извоз електричне енергије, што је допринело укупним приходима у 2016. години. У оквиру реформских мера за ефикасније пословање, током прошле године, ЕПС је повећао и проценат наплате електричне енергије на 95,2 одсто, а смањени су и губици електричне енергије са 14,02 на 12,95 одсто. Модернизација производње, улагања у ревитализације електрана и сигурност система, инвестиције у заштиту животне средине неке су од мера које ЕПС реализује на путу ка повећању прихода и још успешнијем пословању. ЕПС доследно спроводи реформе, које је трасирала Влада Србије, са циљем да буде још ефикаснија и профитабилнија компанија и енергетски ослонац за грађане и привреду Србије.

Vrh