Копови сигурни, нема штете, производња стабилна

28.06.2024.
Обилне падавине нису угрозиле производњу електричне енергије

Производња угља у Рударском басену „Колубара“ је стабилна, а јучерашње веома обилне падавине нису угрозиле копове, нити причиниле никакву материјалну штету по рударску опрему. Велика количина кише која је пала јуче поподне у веома кратком периоду отежала је производни процес, али запослени, багери и друга рударска механизација нису били угрожени.

Производња електричне енергије ни у једном тренутку није била угрожена, нити је трпела последице падавина. Такође, ни у једном тренутку није било интервентне куповине електричне енергије.

Систем је организован тако да се вода кроз системе одводњавања и водосабирнике сакупља на одређене тачке унутар копова. Две велике бране, Бистрица и Трбушница које је изградио ЕПС, у оквиру пројекта регулације слива реке Пештан за потребе заштите копа Поље „Е“ и месних заједница уз слив реке, задржале су око два милиона кубика воде. Радили су и сви остали објекти система за заштиту копова од поплава и на тај начин је спречено изливање водотокова у копове.

Запослени „Колубаре“ и ЕПС су још једном показали спремност, пожртвованост и посвећеност за реаговање у ванредним околностима.

Врх