Добар финансијски резултат, много изазова у наредном периоду

31.05.2024.
Скупштина ЕПС АД усвојила Извештај о пословању у првом кварталу 2024.


Скупштина Акционарског друштва „Електропривреда Србије" усвојила је Извештај о реализацији Трогодишњег плана пословања за први квартал 2024. године, према којем је добит компаније 28,3 милијарде динара, што је дупло више у односу на план и за пет одсто више у односу на 2023.
Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике и представник оснивача у Скупштини ЕПС АД, истакла је да су у првом кварталу, осим добрих финансијских показатеља, остварени стабилни резултати у производњи енергије и угља који су у складу са планом, а да је производња откривке била већа за 11 одсто у односу на 2023.
- Напредак у производњи откривке у Колубари је девет одсто у односу на 2023, Резерве откривеног угља у овом делу ЕПС веће су од плана, што је предуслов за већу производњу угља – рекла је Ђедовић Хандановић. – И приходи су на стабилном нивоу, али морамо додатно да убрзамо рад на пољу инвестиција, да буду ефикасније и реално планиране. Неопходно је да реализација инвестиција буде боља, јер сада није на задовољавајућем нивоу.
ЕПС је у првом кварталу забележио стабилне приходе, а у трговини електричном енергијом на слободном тржишту остварен је профит од 44 милиона евра. У прва три месеца производња енергије је била на нивоу плана, а у структури производње хидроелектране са ОИЕ учествовале су са 36,9 одсто, термоелектране са 60,6 одсто, а Панонске ТЕ-ТО са 2,5 одсто.
Ђедовић Хандановић је нагласила да је у наредном периоду пред ЕПС-ом низ изазова, јер са смањењем цене електричне енергије за привреду следе и мањи приходи, током лета је очекивано нижи ниво хидрологије, а не треба занемарити ни актуелне ремонте који, такође, имају своје ризике по пословне резултате. Она је указала да је неопходно додатно смањити трошкове због плана реструктурирања, што ће допринети повећању ефикасности и продуктивности.
Седници Скупштине, осим чланова Извршног одбора, присуствовали су и чланови Надзорног одора ЕПС АД.

Врх