Подршка енергетској транзицији

24.05.2024.
Сарадња италијанског фонда Cassa Depositi e Prestiti и „Електропривреде Србије“ у оквиру Пословног форума Србија-Италија у Трсту


Као допринос убрзању зелене транзиције Западног Балкана, италијански фонд Cassa Depositi e Prestiti (CDP) обезбедиће 100 милиона евра финансијског програма за Акционарско друштво „Електропривреда Србије“. Циљ овог програма је подршка декарбонизацији и сигурности електроенергетског сектора Србије.

Овај програм пружиће могућности за примену стратегија и програма за бржу транзицију ка повећању удела обновљивих извора енергије и ка одрживом пословању. ЕПС ће у складу са развојним плановима, бити посвећен значајном повећању производње електричне енергије из обновљивих извора (посебно ветра и сунца), као и декарбонизацији портфолија до 2050. године и усвајању политика инклузије и родне равноправности. Све активности подршка су стратешкој и одлучној либерализацији енергетског сектора у Србији кроз развој у сектору обновљивих извора енергије. Такође, то ће бити значајан допринос за испуњавање низа критеријума одрживости и глобалних напора за ублажавање климатских промена, у складу са Циљевима одрживог развоја Уједињених нација до 2030. године.

Ова сарадња је најављена током другог Пословног форума Италија-Србија, који је организовало Министарство спољних послова и међународне сарадње Италије са агенцијом ICE, а у фебруару ове године у Београду свечано је отворена прва CDP канцеларија ван Европске уније.

 

Врх