Ревитализације донеле нових 200 милиона kWh

15.10.2024.
Са округлог стола „Улога ЕПС у зеленој транзицији“


Поред веће снаге, боље ефикасности и дужег радног века, досадашњим ревитализацијама хидроелектрана, „Електропривреда Србије“ добила је нових око 200 милиона киловат-сати годишње. Зато ЕПС и планира наставак модернизације хидро сектора и припрема ревитализацију четири хидроелектране - „Власинске ХЕ“, „Бистрица“, „Потпећ“ и „Ђердап 2“ - рекао је Драган Станковић, директор Сектора за одржавање и улагање у ХЕ и ОИЕ у ЕПС.

Он је на панел дискусији „Улога ЕПС у зеленој енергетској транзицији Србије“, коју је организовао портал „Енергија Балкана“ у оквиру 19. међународног Сајма енергетике, истакао да је при крају усвајање Просторног плана за пројекат изградње реверзибилне ХЕ „Бистрица“, те да није било примедби околних држава у погледу Espoo конвенције.

- Увелико се воде преговори са Јапанском агенцијом за међунaродну сарадњу, JICA о финансирању и спремамо се да 2026. године кренемо у развој пројекта - рекао је Станковић.

Предраг Ђорђевић, руководилац пројекта изградње ветроелектране „Костолац“, нагласио је да су у оквиру пројекта ветроелектране „Костолац“, снаге 66 мегавата, изграђени приступни путеви, а тренутно се изливају темељи за ветростубове. Ради се на изградњи трафостанице и разводном постројењу, као и унутрашњој кабловској мрежи. Очекује се да ће ветроелектрана бити на мрежи у октобру 2025. године.

- Завршетак изградње соларне електране „Петка“, према уговору, очекује се у фебруару, након чега следи примопредаја - рекао је Јован Тошић, руководилац пројекта соларне електране „Петка“. - Конструкција је стигла, интензивно се ради монтажа, сви модули, инвертори и трафостаница су на терену.

Милош Цолић, директор компаније „New Energy Solutions” и председавајући УО  ОИЕ Србија, истакао је да ово Удружење и ЕПС деле исте вредности и иду у истом правцу.

- ЕПС има мотор, а ми имамо весло које помаже да наша земља буде зеленија и да се смањи карбонски отисак. ЕПС је био стожер у оба велика таласа инвестиција у ОИЕ и потписао је уговоре са свим електранама које су добиле фид-ин тарифе. Све електране које су победиле на аукцијама исто су потписале уговоре са ЕПС-ом. Менаџмент „Електропривреде Србије“ жели више зелене енергије и направио је добре услове за победнике аукција - рекао је Цолић.

Врх