Нема приватизације, циљ реформи – енергетска и финансијска стабилност

19.06.2024.
Душан Живковић, генерални директор ЕПС АД, у Јутарњем дневнику РТС


Циљ трансформације „Електропривреде Србије“ је дугорочна енергетска и финансијска стабилност, тржишно пословање и неопходне инвестиције, а никако приватизација и вишак запослених - рекао је Душан Живковић, генерални директор ЕПС АД, у Јутарњем дневнику РТС.
Он је истакао да су актуелна геополитичка ситуација и енергетска криза наметнули нови реалитет у енергетици у свету, а енергетске компаније се суочавају са кључним темама које се тичу енергетског суверенитета и енергетске сигурности, Зелене агенде...
-  ЕПС је препознао потребу да се мења и крене у процес структурних реформи и трансформацију компаније. Држава остаје власник ЕПС и приватизација апсолутно није тема која се разматра. Трансформација ЕПС подразумева и процес јачања људских ресурса и вишак запослених није тема. План трансформације ЕПС подразумева конкретна структурна, финансијска и оперативна унапређења пословања и процене су да би у наредних годину и по до две требало да се имплементирају ови процеси – рекао је Живковић.
Он је нагласио и да су нетачне приче о томе да ЕПС издваја функцију трговине електричном енергијом, јер је та област једна од најзначајнијих функција и зато долази у надлежност генералног директора. Први човек ЕПС је објаснио да се од трговине електричном енергијом много очекује зато и јесте добила место на врху компаније. Иначе, само у 2024. години ЕПС је тргујући на слободном тржишту остварио профит од 38 милиона евра.
О томе да ли ЕПС увози струју ових дана Живковић је рекао да се ЕПС понаша тржишно и да тај сегмент подразумева профит.
- У данима као што је био прошли викенд или сунчаним данима, цена на берзама била је на нивоу од минус 10, па до 5 и 10 еура по MWh, тада треба сачувати сопствени ресурс, добру хидрологију и депоније угља и доћи до релативно јефтине електричне енергије коју касније можете пласирати у неким другим тренуцима када је она значајно скупља. У вечерњим сатима зна да буде и 200 евра по MWh – рекао је Живковић.
Гостујући у Јутарњем дневнику РТС Живковић је истакао да се током ове године неће мењати цена електричне енергије за домаћинства.

Врх