Транзиција уз енергетску безбедност- пут којим ЕПС иде

01.06.2024.
Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС АД, на Симпозијуму енергетике ЕПЦГ НЕТ




Енергетска транзиција је пут којим иде "Електропривреда Србије", пут који се не доводи у питање, али кључни задатак на том путу мора бити осигурање енергетске безбедности за наше грађане и привреду, поручио је Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС АД на Симпозијуму енергетике ЕПЦГ НЕТ у Будви.
- Свесни неопходности процеса декарбонизације, десетак година уназад интензивно радимо на унапређењу постојећих производних капацитета у хидросектору, па су успешне ревитализације низа хидроелектрана омогућиле да удео зелене енергије у 2023. години буде 36,5 одсто. Осим тога, развијани су и пројекти првог ветропарка "Костолац" и соларне електране "Петка". Са хидролошком ситуацијом на нивоу 2023. ЕПС би 2030. године могао производити чак изнад 45% из обновљивих извора енергије, уколико се реализују сви пројекти који сада улазе у фазу реализације на бази ППА, али и нови пројекти - навео је Живковић током панел дискусије "Праведна транзиција и имплементација пројеката из ОИЕ".
Као приоритетне и најзначајније пројекте у области ОИЕ, Живковић је истакао изградњу реверзибилне ХЕ "Бистрица" и пројекат 1 ГW солара, који ће бити реализован кроз стратешко партнерство државе Србије и конзорцијума који предводи "Хјундаи инжењеринг".
- Енергетска криза оставила је последице по процес декарбонизације, и енергетске и финансијске. Све државе окренуле су се само једном приоритету, обезбеђењу енергетске сигурности. Једини прави пут ка том циљу је диверсификација извора, а управо је то правац развоја "Електропривреде Србије" - изјавио је Живковић.

Врх