Инвестиције правац ЕПС-а

26.06.2024.
Дејан Остојић, члан НО ЕПС АД, на конференцији „Енергетика 2024“


Акционарско друштво „Електропривреда Србије“ је у прошлој години остварило историјску добит од милијарду евра, а веома су добри и финансијски резултати за први квартал ове године. ЕПС као свој главни правац види појачање инвестиционог програма - рекао је Дејан Остојић, члан Надзорног одбора „Електропривреде Србије“ на отварању 39. међународне конференције „Енергетика 2024“.

Он је нагласио да је то веома важно јер изазови који су пред нама захтевају финансијски јаке електропривредне компаније. Остојић је на конференцији, коју организује Савез енергетичара Србије, истакао да струка увек нађе решења, питање је само да ли можемо да следимо та решења и реализујемо планиране инвестиције.

- Један до два одсто бруто БДП-а земље требало би да буду улагања у енергетику, у прошлости околности нису дозволиле да толико инвестирамо и зато су данашњи и дневни и стратешки изазови много већи - поручио је Остојић.

Он је рекао да су чланови Надзорног одбора ЕПС АД јуче обишли локацију горњег резервоара реверзибилне хидроелектране „Бистрица“ и да је најлепши моменат био када су упознали колегиницу која је завршила Машински факултет прошле године као најбољи студент. Према његовим речима, то је један од показатеља како ће се развијати људски ресурси у ЕПС-у у наредном периоду.

Никола Рајаковић, председник Савеза енергетичара, истакао је да је декарбонизација најозбиљнији задатак који се појавио пред енергетиком од времена Николе Тесле.

- У Европи је 70 одсто енергије фосилног порекла и треба да напустимо оно што је доминантно, заменимо са обновљивим изворима енергије, уведемо складишта енергије и да научимо да управљамо тим системом. То је озбиљан посао који треба да буде остварен у наредне две до три деценије - рекао је Рајаковић.

Врх